Przepis na duży talerz placków:
1 filet z piersi kurczaka lub indyka
10 łyżek płatków (owsianych, żytnich lub innych ulubionych)
3 białka
2 żółtka
szczypta soli
ulubione przyprawy (ja używam np słodkiej papryki, chili, przyprawy do kurczaka, ziół prowansalskich, bazylii, przyprawy gyros- możliwości połączeń jest mnóstwo)
Filet myjemy, suszymy i kroimy w kosteczkę- to jest najdłuższa i najmozolniejsza część przepisu, teraz już tylko z górki :). Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę. Następnie dodajemy do nich mięso, płatki, żółtka i przyprawy (nie żałujmy ich); wszystko delikatnie mieszamy łyżką ale nie za długo by piana zbytnio nie opadła. Na patelni rozgrzewamy olej (np kokosowy lub rzepakowy). Za pomocą łyżki nakładamy porcje na patelnię i smażymy z obu stron na małym ogniu na złoty kolor. Przy nakładaniu porcji warto rozpłaszczyć placki łyżką- wtedy usmażą się szybciej i będziemy mieć pewność, że mięso jest dobrze usmażone. Radzę od razu usmażyć wszystkie placki, po pewnym czasie piana opada i placki się rozpadają na patelni.
Na ciepło możemy podawać je z ulubioną sałatą lub surówką, sosem, sprawdzą się też na zimno, nawet na następny dzień.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz