Szybki sos tatarski "raz-dwa"- przepis
Zrobiło się tutaj bardzo słodko. Żeby nie zatracić się w tej miłości do cukru, wrzucam króciutki przepis na szybką i znaną sałatkę. Sosu tatarskiego chyba nie trzeba nikomu przedstawiać, jedna z moich ulubionych sałatek i nieodłączny element na świątecznym stole w moim domu; w sumie to nieważne czy to Wielkanoc czy Dzień Bezpiecznego Internetu lub Dzień Chomika (takie święta serio istnieją, już nic mnie nie zdziwi)- każde święto to dobry pretekst do zrobienia sosu tatarskiego :). Jest to przepis dziecinnie prosty, jeśli tylko potrafimy ugotować jajka i nie jest nam obca obsługa noża.
- Duży słoik (u mnie 1L) pieczarek marynowanych krojonych w kostkę lub plasterki
- 1 cebula biała
- 10 jajek (klasa L)
- Majonez
- Sól
- Pieprz
Pieczarki wylewamy na sitko i pozostawiamy do odcedzenia, najlepiej jest to zrobić jeszcze kilka godzin przed przygotowywaniem sosu. Jajka gotujemy na twardo, gdy ostygną obieramy je ze skorupek i kroimy w kosteczkę. Tak samo kroimy też cebulę (jeśli mamy problem ze łzami podczas krojenia, polecam wcześniej obrać cebulę ze skórki i włożyć się do zimnej wody na kilka minut przed krojeniem). Cebulę, jajka i odcedzone pieczarki łączymy razem w jednej misce, dodajemy majonez wg uznania a następnie sól i pieprz do smaku.
Sos przechowujemy w lodówce, najlepiej smakuje gdy jest zimny.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz