wtorek, 7 lutego 2017

Waniliowe tosty francuskie z mascarpone, nutellą i owocami leśnymi- przepis

Pyszna propozycja na śniadanie lub podwieczorek. Jak wiadomo tosty francuskie są najlepszym sposobem na wykorzystanie nie najświeższej chałki, ale dlaczego by nie puścić wodzów fantazji i zamiast zwykłych tostów z masłem i cynamonem dopieścić nasze podniebienia odrobiną słodyczy? 💖
Kilka kromek chałki
1 jajko
0,5 szklanki mleka
1 łyżka cukru trzcinowego
Ziarenka z 0,5 laski wanilii
Masło do smażenia
Serek mascarpone
Nutella (lub inny ulubiony krem do smarowania, polecam też Karmelove od Wedla)
Ulubione owoce, świeże lub rozmrożone

Jajko roztrzepujemy w misce z mlekiem, dodajemy wanilię oraz cukier i ponownie mieszamy. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło. Kromki chałki maczamy z obu stron w masie jajecznej (warto zanurzyć je na kilka sekund aby wsiąknęły jak najwięcej masy) i smażymy z obu stron na maśle na złoty kolor (na małym-średnim ogniu).
Gorące tosty smarujemy nutellą, dekorujemy serkiem mascarpone i dużą ilością owoców. Pozostaje nam już tylko delektować się.
Smacznego :)
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz