Naleśniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3 szklanki wody
- szczypta soli
- olej
- 1 podwójny filet z piersi kurczaka
- 2 białe cebule
- 2 czerwone papryki
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 1 butelka (około 250ml) sosu 1000 wysp (w tym przepisie idziemy na łatwiznę i używamy gotowego sosu ale jeśli ktoś ma więcej czasu może przygotować własny)
- 3 łyżki oleju
- przyprawa gyros
- sól
- pieprz
W tym czasie smażymy placki. Wszystkie składniki na ciasto miksujemy razem do połączenia i zostawiamy na 5 minut. Na nagrzaną patelnię nalewamy odrobinę oleju i smażymy pierwszego naleśnika. Później już nie natłuszczamy patelni, smażymy duże cienkie naleśniki.
Cebule kroimy w kosteczkę a papryki w paseczki. Kukurydzę i fasolę odcedzamy (warto wylać zawartość puszek na sitko już na początku gotowania, aby dobrze je odcedzić). Cebulę podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy paprykę i smażymy razem aż zmięknie; doprawiamy solą i pieprzem wg uznania, zdejmujemy z patelni.
Na tej samej patelni smażymy naszego zamarynowanego kurczaka (możemy dodać jeszcze trochę oleju na patelnię przed smażeniem). Gdy mięso się już ładnie usmaży i lekko zacznie rumienić, dodajemy warzywa i jeszcze chwilę razem trzymamy na ogniu. Gotową mieszankę przekładamy do miski, dodajemy całą butelkę sosu i mieszamy.
Farsz nakładamy na nasze naleśniki i zawijamy jak tradycyjną tortillę. Najlepiej smakują na ciepło ale zimne też są niczego sobie :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz